Κατά την μυθολογία η Θάσος ανακαλύφθηκε όταν ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, έκλεψε την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων Ευρώπη. Ο πατέρας της Αγήνορας έστειλε τον εγγονό του Θάσο να την ψάξει, με οδηγία να μην γυρίσει πίσω χωρίς την Ευρώπη. Ο Θάσος περιπλανώμενος έφτασε και στο νησί μας και γοητευμένος από το εύκρατο κλίμα και την πλούσια βλάστηση σταμάτησε την αναζήτηση και εγκαταστάθηκε στη Θάσο, που από τότε φέρει το όνομά του. 

Ιστορικά οι γνώμες συγκλίνουν στο ότι η Θάσος, αφού πρωτοκατοικήθηκε από διάφορες θρακικές φυλές τελικά αποικήθηκε από τους Φοίνικες που κατέλαβαν το νησί. Οι πρώτοι όμως Έλληνες που έφτασαν στο νησί ήταν επίσης νησιώτες, από την Πάρο με το αρχηγό του Τελεσικλή. Εκείνοι ήταν που ανακάλυψαν πρώτοι τα πλούσια κοιτάσματα της Θάσου σε ορυκτά όπως χρυσό, σίδηρο και μάρμαρο, ανέπτυξαν το εμπόριο στηριζόμενοι στον δασικό πλούτο 

Το Θασιακό κράτος γνώρισε μεγάλη ακμή μετά τον «χρυσό» 5ο αιώνα της Αθήνας, με σημαντικό πολεμικό και εμπορικό στόλο, ισχυρό νόμισμα (το γνωστό τάλαντο) και πολιτιστική άνθηση τέτοια που ονομάστηκε «Αθήνα του Βορρά». Κατά τον πελοποννησιακό πόλεμο οι Θάσιοι παρέμειναν σύμμαχοι των Αθηναίων, ωστόσο με την επικράτηση της Σπάρτης το πολίτευμα στο νησί έγινε ολιγαρχικό, και εξαρτώμενο από την Σπάρτη.

Οι Θάσιοι οχύρωσαν την πόλη τους με ισχυρά μαρμάρινα τείχη ερείπια των οποίων υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας  Πρωτεύουσα του κράτους ήταν ο σημερινός Λιμένας, ενώ η Αρχαία Πόλη ήταν γεμάτη με καλλιμάρμαρα κτίρια, βωμούς, ιερά και αγάλματα. Το κέντρο της πόλης ήταν φυσικά το συγκρότημα της Αγοράς, κομμάτι του οποίου διασώζεται και σήμερα. Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε το Αρχαίο Θέατρο, κατασκευασμένο σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους και με πανοραμική θέα προς την θάλασσα, χωρητικότητα 2000-3000 θεατών. Ο γνωστότερος εκπρόσωπος του θασιακού θεάτρου ήταν ο ηθοποιός και ποιητής Ηγεμόνας, που ο Αριστοτέλης τον θεωρούσε εφευρέτη της παρωδίας.Κατά τους βυζαντινούς χρόνους η Θάσος ήταν μέρος της Ορθόδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και λίγα χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, το 1459, καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Τότε οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί ή στάλθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές στην Κωνσταντινούπολη. Το 1813 παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο στον αντιβασιλιά της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή, που είχε ιδιαίτερες σχέσεις αγάπης με το νησί μια και είχε μεγαλώσει εκεί, αλλά και βρει καταφύγιο αργότερα, όταν κατηγορήθηκε για φόνο. Η περιπέτεια της Θάσου στον χρόνο και τις διάφορες Αυτοκρατορίες τελειώνει στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912, όταν η Θάσος απελευθερώνεται και ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

 

Cristels Studios Skala Maries

 

Skala Maries is a picturesque fishing village on the west coast of Thassos, 30 km from the port. The seaside village of no more than 150 meters and is located in a green bay protected from the intense waves. Has a organization in umbrellas and sunbeds and one can combine swimming with good food. Skala Marion is famous for its fresh fish cooked with recipes of local residents

Skala Maries Thassos

The Giola lagoon is a natural lagoon